فاطمه صادقی :
پاول زریفولین که در مقام ناظری از روسیه در دهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران شرکت کرده بود در مصاحبهای گفت: «من بهعنوان ناظر در بسیاری از انتخابات مانند بلاروس و مولداوی شرکت داشتم اما انتخابات آزادی مانند آنچه در ایران برگزار شد، در هیچ جای دیگر ندیدهام.» چندی پس از مصاحبهی زریفولین که در مقام ناظر هم در انتخابات بلاروس، هم در انتخابات آوریل مولداوی، و هم در انتخابات 22 خرداد ایران حضور داشت، الکساندر لوکاشنکو رئیسجمهور فعلی بلاروس (روسیهی سفید) در پنجم شهریور 1388 به سبک خود دستکاری در نتایج انتخابات پیشین ریاستجمهوری 2006 را پذیرفت. اعلام کرد که موفق شده بیش از نود درصد آرا را به دست آورد اما چون اعلام نود درصدی آرا از نظر روانی قابل پذیرش نبوده دستور داد تا نتایج آرا کمتر از آنچه بود اعلام شود.
در 16 مارس 2006، چند روز مانده به انتخابات ریاستجمهوری در بلاروس، لوکاشنکو رئیسجمهور وقتْ مخالفان را، که تصور میشد برندهی انتخابات باشند، دستگیر کرد و همزمان هر نوع تجمع اعتراضی را غیرقانونی اعلام کرد و شرکتکنندگان در آن را تروریست خواند. متعاقباً در حدود دو هزار نفر از کسانی که در مبارزات انتخاباتی دو رقیب لوکاشنکو فعال بودند دستگیر شدند و رئیس سرویس امنیتی بلاروس، که هنوز کاگب خوانده میشود، برای توجیه سرکوبها اعلام کرد: «مخالفان با حمایت آمریکا و گرجستان قصد کودتای انتخاباتی داشتند.» همچنین اعلام کرد: «غرض سازماندهندگانِ بهاصطلاح انقلاب برخلاف ادعایشان اصلاً تجمع آرام نبوده است، بلکه از قبل برای اقدامات تحریکآمیز، آشوبطلبانه و اغتشاش برنامهریزی کردهاند.» لوکاشنکو قدرتهای خارجی را متهم کرد که در ناآرامیها دست داشته و حتی میخواستهاند در بلاروس به سبک گرجستان و سایر کشورها انقلاب مخملی بر پا کنند. دستگیریها و بستن روزنامههای مخالفان حتی پیش از برگزاری انتخابات آغاز شد و تعداد زیادی یا به جرم شرکت در کمپینهای انتخاباتی دو نامزد ریاستجمهوری میلینکوویچ و کوزلین به زندان افتادند یا به اتهام اقدامات تحریکآمیز و اغتشاشآفرین. انتخابات ریاست جمهوری چند روز بعدتر در حالی برگزار شد که ناظر روسی و ناظرانی از مجلس هفتم ایران به دعوت لوکاشنکو در آن حضور داشتند. مخالفان در روز رأیگیری با وجود برف و سرما دست به تحصن آرام زدند. لوکاشنکو را هر دو نامزد مخالف به رفتار عقلانی دعوت کردند و از او خواستند چنانچه هیچ یک از نامزدها نیمی از آرا را کسب نکرد، انتخابات به دور دوم کشیده شود. اما لوکاشنکو با 82 درصد آراء برای سومین بار پیروز انتخابات اعلام شد، رقمی که حتی با نظرسنجیهای خود دولت پیش از برگزاری انتخابات نیز در تناقض بود. مخالفانْ پیروزی غیرمنتظرهی لوکاشنکو را به تقلب سازماندهیشده و گسترده در انتخابات منتسب کردند. در واکنش به اعتراضات، لوکاشنکو انتخابات را سالم اعلام کرد و مجدداً غرب را به دخالت در امور بلاروس متهم کرد. نیروهای امنیتی به خیابان آمدند و بسیاری از تظاهرکنندگان دستگیر شدند. بدین ترتیب پروندهی انتخابات ریاست جمهوری بلاروس تا شهریور سال گذشته (1387) و موعد انتخابات پارلمانی که باز هم احزاب مخالف از کرسیهای پارلمانی محروم ماندند، بسته شد.
لوکاشنکو، مأمور پیشین کاگب سرویس امنیتی اتحاد جماهیر شوروی، از سال 1991 وارد عرصهی سياست بلاروس شد. همان زمان گروهي را با نام كمونيستهاي دموكراسيخواه تشکیل داد و در سال 1993 نيز در مقام رئيس كميتهی ضدفساد پارلمان بلاروس انتخاب شدو هفتاد تن از مقامات ارشد دولتي را به اتهام فساد متهم كرد. او براي نخستین بار در سال 1994 كانديداي انتخابات رياست جمهوري شد و به مدد شعارهای مبنی بر فسادستیزی توانست با كسب 45 درصد آرا به رياستجمهوري برسد ولی از آن زمان تاکنون، به رغم مخالفتهای فراوان، حاضر به رهاکردن کرسی ریاست جمهوری نشده است. بعد از رسیدن به ریاستجمهوری به سانسور گستردهی مطبوعات و محدودکردن فعالیت اتحادیههای کارگری مستقل پرداخت، قوهی مقننه و قضائیه را تحت انقیاد خود درآورد و همهی تغییرات نسبتاً دموکراتیک سالهای پس از استقلال از شوروی سابق را به حال تعلیق درآورد.
از سوی دیگر در فاصلهی میان دو انتخابات ریاستجمهوری در سال 2006 و پارلمانی در سال 2008، روابط بلاروس با مسکو تیره شد، آنهم بدین دلیل که لوکاشنکو حاضر نشد استقلال اوستیای جنوبی را به رسمیت بشناسد، کشوری که در پی تهاجم نظامی روسیه به گرجستان حالا دیگر خود را از گرجستان مستقل محسوب میکرد. تیرگی مناسبات میان روسیه و بلاروس باعث شد برادر بزرگتر از وارد کردن شیر و سایر محصولات لبنی بلاروس، که بیش از نود درصدآنها به روسیه صادر میشود، سر باز زند تا بلکه بلاروس را وادارد به پیمان نظامی روسیه و متحدانش که برای تقابل با ناتو شکل گرفته بپیوندد. متعاقب این تنشها، لوکاشنکو سعی کرده در یکی دو سال اخیر با یارگیری از غرب و به ویژه اروپا از انزوای سیاسی و مشکلات اقتصادی خود بکاهد.
امروز، 19 شهریور 1388، نشست کشورهای حاشیهی دریای خزر بدون دعوت از ایران برگزار خواهد شد. آیا راضی کردن ایران به چشمپوشی از منافع خزر همان تاوانی است که روسیه میطلبد؟
منبع: سایت تحلیلی البرز
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر